Serveis

Formació i consultoria

Especialistes en gestió transversal de gènere

Gràcies a la feina feta fins avui hem pogut comprovar com les administracions i altres organitzacions que han apostat per introduir la visió de gènere i realitzar polítiques per a la igualtat d’oportunitats s’han trobat amb grans dificultats:

  • Existència de molt informació generalista, però pocs productes creats específicament pels ajuntaments, consells comarcals, petites empreses, ONGs, etc.
  • Pocs instruments pensats per ajudar a les organitzacions petites que són les predominants en la realitat catalana;
  • Productes difícils d’implementar per part de personal expert d’altres àrees de coneixement no especialistes en polítiques d’igualtat en gènere;
  • Cursos excessivament generalista i teòrics que no proporcionen les eines necessàries per a poder treballar en tema;
  • Pocs cursos virtuals que es centrin en l’aprenentatge basat en l’experimentació i la creació conjunta de coneixement:
  • Pocs serveis especialitzats que posin en contacte persones que treballin la igualtat de gènere.

Per ajudar a vèncer aquestes dificultats Atena Gender Consulting ofereix serveis especialitzats en els següents àmbits:

Polítiques d’Igualtat de gènere interseccionals:

  • Servei de consultoria per resoldre dubtes i dificultats a l’hora d’introduir la perspectiva de gènere en l’activitat tècnica diària o en l’organització interna d’una organització.
  • Cursos d’introducció i d’especialització en polítiques d’igualtat de gènere: concepte, marc normatiu, bones pràctiques a Catalunya i a la resta del món.
  • Cursos virtuals per aprendre a introduir la perspectiva de gènere en les polítiques o serveis i a utilitzar les eines existents: indicadors de gènere, informes d’impacte de gènere, pressupostos sensibles al gènere.
  • Conferències i seminaris sobre les polítiques d’igualtat en gènere.
  • Estudis i recerques al voltant de les polítiques d’igualtat en gènere, les estratègies per implementar la gestió transversal de gènere, les eines existents o les polítiques dissenyades amb perspectiva de gènere.

Plans de polítiques d’igualtat de gènere:

Els Plans de Polítiques d’Igualtat són instruments polítics d’actuació, que recullen, de forma planificada, una sèrie de propostes polítiques amb l’objectiu de corregir les principals desigualtats existents entre dones i homes i reduir els conflictes derivats d’aquesta situació. Les actuacions previstes en els plans busquen assolir els objectius generals i específics que l’ajuntament ha establert després d’haver realitzat una diagnosi de gènere del territori i de les polítiques municipals.

Plans d’Igualtat (servei que oferim conjuntament amb l’àrea d’igualtat de Rebes i Ferrer: https://www.rebesferrer.com

Les empreses de més de 50 persones a la plantilla i totes les administracions públiques estan obligades per llei a tenir el seu pla d’igualtat.

El Pla d’Igualtat és un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de dur a terme una diagnosi de situació, amb l’objectiu d’eliminar els desequilibris i les desigualtats existents entre dones i homes dins de l’empresa; i d’introduir la perspectiva de gènere en els processos de gestió de persones.

El Pla d’Igualtat ha de ser negociat i aprovat per una comissió de negociació legitimada tenint en compte els criteris del RD 901/2020.

En relació als plans d’igualtat et podem ajudar a:

  • Constituir la comissió negociadora legitimada.
  • Formació sobre plans d’igualtat a tots els membres de la comissió.
  • Realització de la diagnosi d’igualtat des de la perspectiva de gènere interseccional.
  • Disseny del pla d’igualtat i de l’auditoria retributiva.
  • Registre del pla d’igualtat al Regcon.
  • Implementació, seguiment i avaluació del pla d’igualtat.
  • Formació específica en gènere per al personal del departament de recursos humans.

Plans LGTBI+

La Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI, estableix, en el seu article 15 l’obligació per les empreses de més de 50 treballadors/es de tenir un conjunt planificat de mesures i recursos per aconseguir la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI.

Per a realitzar aquest pla t’oferim els següents serveis:

  • Realitzar una diagnosi de l’empresa
  • Definir els objectius del Pla
  • Dissenyar les mesures per pal·liar les deficiències identificades i garantir la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI
  • Establir indicadors de seguiment i avaluació
  • Determinar un calendari d’aplicació, implementació, avaluació i actuació.

Protocol de prevenció i actuació davant de l’assetjament sexual i per raó de sexe i/o gènere

La Llei Orgànica 3/2007 d’igualtat efectiva de dones i homes estableix que totes les empreses, amb independència de la seva activitat o grandària, tenen l’obligació de promoure condicions de treball tendents a evitar l’assetjament sexual i per raó de sexe, inclòs en l’àmbit digital, arbitrant procediments específics per a la seva prevenció.

Eina per consolidar la política de tolerància zero davant comportaments contraris a la llibertat, la dignitat, la integritat física i/o psíquica de les persones treballadores i de qualsevol persona vinculada a l’empresa i fer-ne un abordatge integral.

L’objectiu principal d’aquest Protocol és prevenir les conductes d’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe que es puguin produir a una empresa i entre els membres que formen la comunitat laboral, actuant per erradicar les mateixes i sancionar-les, a més de protegir i acompanyar a les persones que hagin vist vulnerats els seus drets.

Protocol d’actuació per l’atenció de l’assetjament o la violència contra les persones LGTBI

La Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI, estableix en el seu article 15, que totes les empreses tenen l’obligació de tenir un protocol d’actuació per l’atenció de l’assetjament o la violència contra les persones LGTBI.

Constitueix assetjament per orientació sexual, identitat sexual, expressió de gènere i característiques sexuals qualsevol comportament (continu i sistemàtic) basat en l’orientació sexual, identitat sexual, expressió de gènere i característiques sexuals d’una persona que tingui la finalitat o provoqui l’efecte d’atemptar contra la seva dignitat o la seva integritat física o psíquica, o de crear-li un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest.

Eines per introduir la perspectiva de gènere en la gestió:

Reglaments de transversalitat de gènere, Pressupostos sensibles al gènere, indicadors de gènere, informes d’avaluació de l’impacte de gènere, etc.

Per incorporar la perspectiva de gènere existeixen moltes eines que es poden adaptar a la realitat concreta d’una organització.

A partir del reglament de transversalitat de gènere un ajuntament pot consolidar el seu compromís amb l’equitat de gènere i regular una metodologia interna perquè tots els departaments i serveis treballin des de la perspectiva de gènere interseccional.

Els pressupostos sensibles al gènere és l’aplicació de la gestió transversal de gènere (Gender Mainstreaming) als processos pressupostaris. Això significa una avaluació dels pressupostos tenint en compte el gènere, incorporant la perspectiva de gènere a tots els nivells del procés pressupostari i reestructurant ingressos i despeses amb l’objectiu de promoure la igualtat de gènere. Es possible aprendre de les experiències que s’han donat a Catalunya i en àmbit internacional, a partir d’elles es pot crear una metodologia pròpia i adaptada a les característiques de l’organització.

Els indicadors sensibles al gènere tenen la funció de senyalar els canvis socials en termes de relacions de gènere al llarg del temps i són útils en tot el procés de planificació, des de l’anàlisi de situació i la priorització dels principals problemes, fins al seguiment de la planificació i l’avaluació de resultats i impacte.

Els informes d’avaluació de l’impacte de gènere és una tècnica d’avaluació prospectiva de les normes, és a dir, un estudi i anàlisi ex ante del projecte normatiu que es promou, per verificar si en el moment de planificar les mesures que conté la disposició s’ha tingut en compte l’impacte que tindran en els homes i les dones i en la igualtat de gènere (rols i estereotips). Aquesta metodologia ens ensenya la importància de l’avaluació i la podem aplicar en el procés de disseny de qualsevol acció, política, programa o servei.